Gebelik

Gebelikte Görülen Cilt Kaşıntıları Neden Olur?

Gebelikte Görülen Cilt Kaşıntıları Neden Olur? Kadınların gebelik sürecinde şikayet ettikleri konulardan biri cilt kaşıntılarıdır. Gebelikte görülen cilt kaşıntıları nedenleri nelerdir?

Gebelikte Görülen Cilt Kaşıntıları Neden Olur? Gebelikte görülen cilt kaşıntıları, bazı hormon seviyelerinin artması ile yakından ilgilidir. Çoğu gebede cilt kaşıntısı olmaktadır. Kaşıntının şiddeti hafif olduğunda endişelenecek bir şey yoktur fakat kaşıntı arttığında, obstetrik kolestaz hastalığından şüphelenilebilir. Obstetrik kolestaz, ciddi bir karaciğer hastalığıdır. Nedeni belirsiz olmakla birlikte hamilelik sürecinde geliştiği bilinir.  Gebelikte görülen ciddi kaşıntı ise, gebeliğin intrahepatik kolestazı (gihk) olarak adlandırılır.

İntrahepatik Kolestazın Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

İntrahepatik kolestazda safra asitleri vücutta birikir ve bu nedenle vücutta kaşıntı meydana gelir. Bunun nedeni, plasentada yapılan östrojen ve progesteron hormonlarının etkisidir. Kanda artan safra asitleri ciltte birikir ve kaşıntıya sebep olur. Safra asitleri normal şartlarda karaciğerden bağırsağa akmaktadır.

İntrahepatik kolestaz belirtisi, döküntü olmadan kaşıntı gerçekleşmesidir. İntrahepatik kolestaz genellikle hamileliğin son 6 ayında görülmektedir. Bazen, ilk 3 ayda da görülebilir. Gebelerde döküntüsüz kaşıntı belirtisi, tanı konulması için ana semptomdur. Genellikle avuç içi ve ayak tabanlarında daha şiddetli kaşıntılar olur fakat vücudun her yerinde kaşıntı hissedilebilir. Gebelerin birçoğu kaşıntıların geceleri daha da arttığından bahsetmektedir. Gihk’nin belirtilerinden bazıları da şunlardır;

İdrarda koyu renk,

Dışkının açık renk olması,

Pıhtılaşma zamanının uzaması,

Halsizlik ve çabuk yorulma,

İştahta azalma,

Sarılık,

erken doğum eylemi başlangıcı gibi belirtilerde tanı koymakta yardımcıdır. İntrahepatik kolestaz tanısı, bazı laboratuvar tetkikleri yapıldıktan sonra doğrulanır.

İntrahepatik Kolestaz Tedavisi

Vücuda ursodeoksikolik asit (UDCA) gibi ilaçlar enjekte edilebilir. Ursodeoksikolik asit tedavisi uygulanarak, karaciğer enzimleri toparlanır, kaşıntı azaltılır, biyokimyasal değerler ve karaciğer histolojisi iyileştirilir.

Kolesteramin tedavisi ile, kaşıntı azaltılır. Kanamaya karşı K vitamini verilir. Gebenin  şikayetleri bir hafta içinde azalmaya başlar.

S-adenozil-Metionin tedavisi, kaşıntıyı önler ve safra tuzlarını düşürmeye yarar.

Bunların yanında kaşıntı losyonları ve merhemler kullanılarak gebelik kaşıntısı azaltılabilir. Bölgesel krem ve merhemler (kortizonlu krem), losyonlar, oral alınan tabletler tedaviye destek olmaktadır. Ayrıca gebelik sürecinde, yağda eriyen vitaminler, Omega 3 + ADE 200 ml balık yağı kullanılması, demir desteği ve K vitamini alınması gebelikte kaşıntı tedavisi için faydalı olacaktır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu