Gebelik

Hamilelik Döneminde Oluşan Ödem Nasıl Önlenir?

Hamilelik Döneminde Oluşan Ödem Nasıl Önlenir? Son derece heyecanlı ve bir o kadar da meraklı bekleyiş dönemi olan gebelik 40 haftalık bir süreyi kapsamaktadır.

Hamilelik Döneminde Oluşan Ödem Nasıl Önlenir? Böylesine heyecanlı ve oldukça da önemli olan gebelik sürecinde dikkat edilmesi gereken birçok detay vardır. Bu detaylardan bir tanesi de beslenmeye bağlı şekilde gelişen ödemdir. Birçok anne adayı gebelik döneminde oluşan ödem nasıl önlenir? Sorusunun cevabını merak etmektedir.

Gebelikte Ödem Neden Oluşur

Vücudun su tutması anlamına gelen ödem, gebelik dönemlerindeki kadınların en fazla şikayetçi olduğu konuların başında gelmektedir. Gebeliğin oluşumu ile birlikte başta genişleyen rahim, leğen kemine ve de bacaklarda ki kan damalarına ciddi şekilde basınç yapmaktadır. Nitekim oluşan bu basınç kan dolaşımı yavaşlatmaktadır. Dolaşımda yaşanan yavaşlama beraberinde gebelikte ödem oluşumunun neden olmaktadır.

Gebelikte Ödemin Artış Sebepleri

Gebelik süresi içerisinde uzun süreli hareketsizlik ya da hareketli iken ayakta fazla durmak gebelik süresince ödemi artıran sebeplerdendir.

Anne adaylarının genetik yapılarında mevcut olan etkenler ödeme sebebiyet verebilir.

Su tüketimi konusunda anne adayının özen göstermemesi ve az su tüketmesi.

Beslenme konusunda yapılan yanlışlar gebelikte ödem oluşumunu doğrudan etkilemektedir.

Tuz oranı yüksek olan gıdalar tüketmek ve yemeklere normalin üzerinde tuz ilave etmek ödem oluşumunu tetikler.

Sıvı dengesini etkileyen sodyum ve potasyumda dengesizlik yaşanması yine ödemi tetiklemektedir.

Kafein oranı yüksek olan ve idrar söktürücü özelliğe sahip olan gıdalar vücuttaki suyun azalmasına sebep olmaktadır. Bu durumda gebelikte yaşanabilecek ödemi tetikleyebilir.

Gebelikte Ödem Önleme Yöntemleri Nelerdir

Gebelik süresince su tüketimine çok dikkat edilmelidir. Su tüketimi denildiğinde akla gelen sıvı alımı değil saf su içilmesidir. Dengeli şekilde bol su içmek ödem oluşumunu engellemektedir. Su kaybının yaşanması beraberinde vücutta ödem oluşumunu arttırmaktadır. Suyun denge sağlayıcı özelliğini unutmamak gerekir.

Mutlaka doktor görüşü ve onayı alınarak düzenli egzersizler yapılmalıdır. Bu egzersizler hiçbir şekilde riskli olmamalı ve hafif olmalıdır. Günlük rutin haline getirilen bu egzersizler ödem oluşumunun önüne geçecektir.

Turşu gibi bol tuz içeriğine sahip gıdalar ödemi tetiklemektedirler. Mümkün olduğunca az tuzlu gıdalar tüketmek ve tuz dengesini sağlamak ödeme karşı sizi koruyacaktır. Tuz ödem oluşumunda doğrudan etkiye sahip olduğu için bilinçli bir anne adayı olmaya özen göstermelisiniz.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu