Gebelik

Hamilelikte Ruh Sağlığını Korumanın Yolları Nelerdir?

Hamilelikte Ruh Sağlığını Korumanın Yolları Nelerdir? Hamilelik sırasında kadınların vücudunda oluşan fiziksel değişiklikler belirgindir. Peki ya zihinsel değişiklikler?

Hamilelikte Ruh Sağlığını Korumanın Yolları Nelerdir? Doğum sonrası depresyonu gerçek bir durumdur, ancak doğumdan önce de psikolojik değişiklikler olur. Uzmanlar, hamilelik sırasında annelerin ruh sağlığının, çocukların geleceğini etkileyebileceğini söylüyor. Hamilelikte ruh sağlığı hakkında bilinmesi gerekenleri ele aldık.

Hamilelikte Ruh Sağlığı Neden Etkilenir

Esas olarak iki sebep vardır. Birincisi, hamile kaldıktan birkaç hafta sonra kadın bedeni hamileliğe hazırlanmaya başlar. Hormonlar yükselir, hormonlar azalır. Çoğu zaman anlamadığımız, hazırlıklı olmadığımız ve hatta bazen istemediğimiz değişiklikler gerçekleşir. Sanki vücudumuz bağımsız olarak çalışmaya başladı ve onu kontrol etmek için yapılabilecek pek bir şey yok. Kadınların kendilerini bunalmış, stresli ve yorgun hissetmelerinin bir numaralı nedeni budur. Diğer sebep ise, zihnimizin bize hızla, bildiğimiz şekliyle tüm hayatımızın değişeceğini söylemesidir. Ve bunu 180 derece yapacak. Bu mutlaka kötü bir şey değil, aksine dört gözle beklediğimiz ve büyük bir keyifle beklediğimiz bir şey olabilir. Ancak bu, zaman zaman yeni bir aşamanın ıstırabının ve endişesinin ortaya çıkabileceği anlamına gelmez.

Hamilelikte Akıl Sağlığı Bebeği Etkiler Mi

Anne ve fetüs, gebe kalınan andan itibaren özünde birbirine bağlıdır. İnkâr edilemez fiziksel, biyolojik ve duygusal bir bağdır. Annenin hamilelik sırasında kendine iyi bakması boşuna değildir çünkü aldığı her şey oğluna veya kızına aktarılır. Ve her şey derken, ruh hallerini, üzüntüleri ve sevinçleri de kastediyoruz. Bu, anne üzgünse bebeğin de üzüleceği anlamına gelmez, ancak ilişkinin o kadar güçlü olduğu ve bebeğin bu hisleri ve duyumları algılayabildiği ve onların bilişsel, fiziksel ve duygusal gelişimini etkileyebileceği anlamına gelir.

Hamilelikte Akıl Sağlığı Nasıl Korunabilir

Gebelik sürecinde akıl sağlığını korumak için şunlara dikkat etmenizde yarar var:

  • Meditasyon yapın: Yaptığınız şeyi bırakın, rahat bir şekilde oturun. Ardından gözlerinizi kapatın ve yalnızca nefes almakla ilgilenin. Her nefeste vücudunuzun havayla nasıl dolduğunu ve boşaldığına odaklanın. Sakinleştiğinizi hissettiğinizde gözlerinizi tekrar açın.
  • Biraz spor yapın: Vücudunuzu en az 20 dakika hareket ettirmek serotonin vericilerimizi harekete geçirir ve zihninizi temizler.
  • Güvendiğiniz biriyle konuşun: Bu bir arkadaş, aile üyesi veya bir sağlık uzmanı olabilir. Dünyada yalnız değiliz ve bunu tek başımıza yaşamak zorunda değiliz, her zaman yardım etmeye ve kulak vermeye istekli insanlar olacaktır.
  • Sevdiğiniz bir aktivite yapın: burada liste sonsuzdur. Kendinizi bunalmış hissediyorsanız, yaptığınız işi bırakın ve kitap okumaya, dizi izlemeye, yemek yapmaya, nakış işlemeye, el işi yapmaya vs. başlayın. Amaç zihni temizlemektir.
  • Sosyal ağlara dikkat: Ağlar genellikle bize her şeyin yolunda olduğu mükemmel hayatlar gösterir. Bunu gösteren ve sizi kötü hissettiren diğer anneleri takip ediyorsanız, onları takipten çıkın veya bir süre o içeriği izlemeyi bırakın.
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu