Gebelik

Gebelik Döneminde Depresyona Dikkat Edilmeli

 

Yaşamımızın diğer dönemlerinde olduğu gibi hamilelik döneminde de depresyon insanın başına gelebilir. Hamilelik sırasında ya da hamilelik sonrasında görülebilen ruhsal çöküntüler yaşanılacak olan diğer gebeliği de etkileyebilmektedir. Yaşamın herhangi bir noktasında her 4 kadından 1 tanesini etkisi altına alan bir hastalıktır. Genel olarak çocuk sahibi olmak isteyen kadınların 20-30 yaşları arasında yaşanmaktadır. Depresyon için alınan ya da alınacak olan ilaçların gebelik için güvenli olup olmadığını öğrenmenizde fayda vardır.

Majör Depresyon Nedir?

Bu depresyon türü genellikle duygu durum bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Yapılan araştırmalara göre gebelikte majör depresyon beyinde meydana gelen kimyasal değişmeleri içeren biyolojik bir hastalık olduğunu bizlere söylemektedir. Hiçbir etken söz konusu olmadan da gerçekleşebileceği gibi duygusal stres genellikle etken bir durumdur.

 Majör Depresyon Belirtileri

  • İki ya da daha uzun süreli ve günün büyük çoğunluğunda yaşanan karamsarlık hali
  • Her gün bu karamsar ruh hali içerisinde olmak
  • Kişinin günlük hayatında yapmış olduğu etkinlikleri yapmak istememesi
  • Huzursuzluk
  • Uykuya dalmada sorun yaşama ya da çok fazla uyumak
  • Suçluluk ve değersizlik hisleri

Hamilelikte Depresyon Tedavisi

Halk arasında bilinenin aksine hamilelik dönemi kadınları depresif bir ruh halinden korumaz. Hatta kadınların %20’lik bir dilimi hamilelik döneminde bazı depresyon belirtileri göstermektedir. Bu orandan %10’luk bir dilimde majör depresyondur. Gebelikte depresyon tedavisi hekimlerin ve hastaların birlikte karalar aldıkları bütün bir süreçtir. Psikoterapi yöntemi hafif belirtiler için işe yarar fakat şiddetli depresyonunu tedavisi için antidepresan kullanımı önemlidir. Bu ilaçlar da gebelik döneminde olan kadınlar içi endişe verici bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Tedavi edilemeyen depresyonlar için anne adayı ve fetüs için kötü etkileri olabilir. Sigara, alkol, uyuşturucu tüketimi gebelik döneminde istenmeyen durumlar olduğundan dolayı erken teşhis oldukça önemlidir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu