Ekonomi

İnternet Beynimizi ve İlişkilerimizi Nasıl Etkiliyor?

İnternet Beynimizi ve İlişkilerimizi Nasıl Etkiliyor? Teknolojinin ve teknolojinin bize sunmuş olduğu imkanlardan biri olan internetin hayatımıza olan katkısı şüphesiz çok büyüktür. Yaklaşık olarak 30 yıldır hayatımızda olan internet, bilgi kaynaklarına ulaşmamızda, iletişim sağlamamızda ve sosyal ilişkilerimi geliştirmede oldukça etkilidir. Fakat bu teknoloji ile ilgili bilim insanlarının kafalarında soru işaretlerinin meydana gelmesiyle birlikte internetin beynimize olan etkileri araştırılmaya başlanmıştır. İngiltere, Avustralya ve ABD bu sorulara cevap arayan başlıca ülkeler arasındadır.

İnternet Beynimizi ve İlişkilerimizi Nasıl Etkiliyor? Araştırmalar sonucunda beynin zaman içerisinde değişebilme becerisi olarak tanımlanan nöroplastisite üzerine teoriler öne sürülmüştür. Nöroplasti siteye göre internet aracılığıyla edindiğimiz bilgilerin, tecrübelerin ve konuların beyin gelişimimize etkisi olabilmektedir. Bu etkinin özellikle de genç yetişkinler ve çocuklar üzerinde araştırılması oldukça önemlidir. Bu önemin nedeni bu yaşlardaki bireylerin beyinlerinin sürekli değişim ve gelişim göstermeleridir. Bununla ilgili olarak da Dünya Sağlık Örgütü çocukların ekran karşısında 1 saatten fazla zaman geçirmemesini önererek küçük zihinlerin, beyinlerin zarar görmesini engellemeye çalıştı.

Son çalışmalar internetin hafıza ve sosyal ilişkiler gibi alanlardaki etkilerini araştırmaya odaklanmaktadır. Araştırmacılar, internetin bu alanlarda zararlı mı, faydalı mı olduğunu analiz etmeye çalıştırlar.

Sosyal İlişkiler Üzerindeki Etkiler

Çalışmalar sonucunda beynin online ortamdaki sosyal etkileşimleri gerçek hayattaki etkileşimlere benzer olarak işlediği görülmüştür. Bu durum ileri yaştaki bireyler için faydalı olsa da genç bireyler açısından içe çekilme gibi riskli sonuçlara neden olabilmektedir. Fakat araştırma bulguları sosyal medya gibi platformların akıl sağlığı gibi problemleri olan gençler üzerinde bir çeşit terapi etkisi oluşturduğunu saptamıştır. Sonuç olarak da ileri yaşlar için internetin olumlu etkilerinden daha çok bahsedebilirken aynı etki genç bireyler arasında nadirdir.

İnternetin konsantrasyon bozukluğu üzerindeki etkisini azaltmak veya yok etmek amacıyla belli bir zaman aralığında tek bir işle meşgul olmak faydalı olacaktır. Özellikle de küçük yaştaki çocukları bu sanal ortamdan uzaklaştırmak da fayda olacaktır.

Hafıza Değişikleri ve Multitasking

Multitasking terimi aynı anda birden fazla işle meşgul olma durumunu ifade etmektedir. Dijital multitasking incelemeleri sonucunda online ortamda birden fazla işle meşgul olmanın başka alanlardaki multitasking yeteneğini geliştirmediği bulunmuştur. Buna karşın bireyi yeni dikkat dağıtıcı olgularla karşı karşıya getirmektedir.

Hafıza üzerine yapılan çalışmalar, önceki insanlar bilgileri hafızalarında depolarken yeni neslin bilgileri internet ortamında bırakmaları sonucunda başka daha farklı işlere odaklanmayı sağladığını bulmuştur.

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu