Sağlık

İnfertilite (Kısırlık) Tedavisi Nasıl Olur?

İnfertilite (Kısırlık) Tedavisi Nasıl Olur? Çocuk sahibi olamamanın kadın veya erkekten kaynaklanan birçok nedeni olabilmekte. İnfertilite tedavisi ile çocuk sahibi olmak mümkündür.

İnfertilite (Kısırlık) Tedavisi Nasıl Olur? İnfertilite tedavisi, düzenli ve korunmasız olarak cinsel ilişki yaşayan çiftlerde bir yıl içerisinde gebeliğin gerçekleşmediği durumlarda uygulanır. İnfertilite (kısırlık), üreme sisteminin sağlık sorunudur ve her yüz çiftten 10-15’inde görülmektedir. Yaş ilerledikçe kısır olma ihtimali artar. Kısırlık bazen tek bir sebebe bağlı olarak, bazen de birden fazla faktörün etkisi ile ortaya çıkar. Kadınlarda kısırlık belirtilerinden bazıları; Adet düzensizlikleri ya da adetin tamamen kesilmesi, adet döneminde şiddetli ağrı ve kanama olması, göğüslerden nedensiz gelen süt, hormonal değişikliklere bağlı, akne ve tüylenme problemidir. Erkeklerde ise; Sertleşme ve boşalma problemleri, testislerde ağrı ve şişlik olması, meni miktarının az olması kısırlık belirtisi olabilir.

Kısırlık tanısı koyabilmek için erkek ve kadına farklı tetkikler uygulanır. Bazı laboratuvar testlerinden sonra kısırlık tanısı koyulabilir. Kısırlığın tedavi edilebilmesi mümkündür. Erkeklerin ve kadınların kısırlık tedavi yöntemleri birbirinden farklıdır.

Kadınlarda Kısırlık Tedavisi Nasıldır?

Kadınlarda kısırlık tedavisi kişiden kişiye değişebilmekte. Bazen bir yada iki tedavi infertiliteyi çözmede etkili olurken, bazen uzun soluklu tedavi uygulanması gerekmektedir. Kadınlarda kısırlık tedavisi için üç yöntem bulunur. Bunlar;

Ovulasyonun uyarılması: Bu tedavide yumurta gelişimi ve serbestleşmesi için bazı infertilite ilaçları kullanılır.

İntrauterin inseminasyon: Aşılama yöntemi olarak bilinir. Gelişen yumurtanın serbestleşmesinden sonra (ovulasyon) gerçekleştiği zaman, uterus içerisine sağlıklı sperm hücresi yerleştirilerek döllenme sağlanabilmektedir.

Fertilazasyon cerrahisi: Uterus içerisinde oluşan endometrial polip, miyom, uterin septum, uterus içi yapışıklıklar varsa, bunların cerrahi olarak giderilmesi işlemidir.

Erkeklerde Kısırlık Tedavisi Nasıldır?

Erkek bireylerde tedavi yaklaşımı seksual problemlerin giderilmesi, sperm sayısının arttırılması ve sağlıklı bir sperm hücresi elde edilmesi yönündedir. Yaşam biçiminde bazı değişiklikler yapılarak sigara, alkol, madde bağımlılığı gibi alışkanlıkların bırakılması gerekir. Aynı zamanda sık ve düzenli zamanlanmış cinsel ilişki yaşanmalıdır. Erkeklerde kısırlık tedavisi için üç yöntem vardır;

İlaç tedavisi: İlaç tedavisi uygulanarak, testis fonksiyonu, sperm üretimi ve kalitesini arttırılmaya çalışılır.

Cerrahi yaklaşım: Cerrahi işlemlerle, sperm geçişini engelleyen sorunlar ve varikosel gibi sperm kalitesini olumsuz yönde etkileyen durumlar giderilir.

Sperm Toplanması:  Sağlıklı bir sperm hücresi elde etmek amacıyla ve sperm sayısının çok düşük olduğu durumlarda uygulanan tedavi yöntemidir.

 

 

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu