Sağlık

Türkiye de en çok görülen hastalıklar ve görülme sıklıkları yazı dizisi -4-Nefes Darlığı 

 

Nefes Darlığı 

Tıbbi adı dispne, yani nefes darlığı zor nefes alıp verme ve göğüste hissedilen sıkışma hissi şeklinde tarif edilebilir. Normal şartlarda sağlıklı bir kişinin dakikada aldığı nefes sayısı 14 ila 18 arasında değişiklik gösterirken, nefes darlığı çeken bir kişinin dakikada aldığı nefes sayısı, nefes darlığının şiddetine göre 35 ila 40 a kadar çıkabilmektedir. Bu durum nefes almak için kullanılan oksijen miktarını da arttırdığı için çekilen sıkıntılı durum, ciddi oksijen yetersizliğine dayalı problemleri de beraberinde getirmektedir.

            Türkiye’de en çok görülen hastalıklar ve görülme sıklıkları açısındanlük bir oranı etkileyennefes darlığı genellikle kalp ve akciğer hastalıklarının bir belirtisi olarak ortaya çıkmakla birlikte, pek çok hastalığında habercisi olabilmektedir. Örneğin astım, zatürre, akciğer embolisi ve akciğer sönmesi gibi durumlarda, ani ve şiddetli nefes darlığı vakalarına sıkça rastlanmaktadır.

nefes darlığı

Kimi durumlarda ise nefes darlığı önemsenmemekte ve ancak metabolizmayı tehdit eder duruma geldiğinde, ciddiye alınmaktadır. Oksijen yetersizliğine bağlı pek çok komplikasyonu da beraberinde getiren bu durum, daha çok sigara kullanıcılarında gözlenmektedir. Kimi zamanlar da ise solunum testlerinde çok ciddi bir sıkıntısı olmadığı gözlenen kişilerin, yoğun nefes darlığı şikayetleri ile karşılaşılmaktadır. Bu durum göz önünde bulundurularak, ağrı eşiğine benzer şekilde, nefes darlığının kişiden kişiye farklı tepkilere yol açabileceği de gözlenmiştir.

Alerjik reaksiyonlara bağlı nefes darlığı şikayetleri de sık sık karşılaşılan durumlardan biridir. Son yıllarda hava kirliliği ve maruz kalınan kimyasallar yüzünden bu alerjik tepkimelerinin büyük oranda artmış olması, tedirgin edici bir durum yaratmaktadır. Yapılan son istatistiklere göre, son 20 yıl içerisinde % 19 artış göstermiş olan bu durum, yeni doğanlarda bile sıklıkla görülmektedir. En çok akar ve mite kaynaklı bu alerjik tepkimeler, solunum problemlerini de beraberinde getirmektedir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu