ZAYIFLAMA YÖNTEMLERİ
Son yıllarda hemen her gün farklı bir diyet ismi duyar olduk. Yoğun iş temposunda dengeli beslenememek, öğün atlamak, yaşın ilerlemesi ile metabolizmanın yavaşlaması, hazır gıdalara alışkın olmak gibi sebeplerle ülkemizde ve dünyada obezite ciddi şekilde artış göstermiştir. Tabi çok kolay alınan bu kiloları insanoğlu sabırsızlıkla bir çırpıda vermek istediğinden şok diyetler kısa sürede fazla kilolarından kurtulmak isteyen bay ve bayanların gözdesi olmuştur. Vücudu muazzam bir makine gibi düşünürsek sisteme kısa devre yaptırmak ne kadar akıllıca olur? Düzenli ve uzun vadede verilen kilolar hem sağlıklı kilo verdirir, hem de kiloların geri alınmasını engeller. Popüler olan diyetleri ve yarar zarar durumlarını inceleyelim;
Alkali diyet; tükettiğimiz gıdalar asidik oranı yüksek olanlardansa vücuttaki asit oranı yükselir. Ph değeri 0-6 aralığında asidik, 7 ise nötr, 8-14 aralığında ise baziktir. Ortam dengesi sağlanırsa sağlıklı bir vücuttan bahsedilir. Diyet boyunca günde iki litre alkali su tüketilmelidir. Tüm sebzeler alkalidir. Kilo verme sürecinde bu sebzeler yenmelidir.
Karatay diyeti; kolesterolün bilinenin aksine vücut için yararlı olduğu savunulan bu diyette karbonhidratlar, ekmekler ve meyveler yasaklı gruptadır. Bunun dışında sucuklu yumurta, et, protein grubu serbesttir. Diyetin yaşam biçimi olarak hayata uyarlanması bu diyette esastır.
Dukan diyeti, Protein esasına dayalı olarak uygulanan bu diyette dört aşamadan bahsedilir. İlk aşama sırf protein yenilen atak evresi, ikinci aşama bir gün sebze bir gün protein şeklinde geçer. İstenilen kiloya ulaştığınızda artık karbonhidrat hayatınıza girebilir. Son aşamada hayat boyu kalıcı kilo kısmı için haftada bir gün sadece protein yenmelidir.
ZARARLARI
Tıp dünyası sürekli tek tip beslenmeye iten diyetlere temkinli bakıyor. Bunları uygulamak yerine spor destekli düzenli beslenmeyi öneren doktorlar bu şekilde vücut dengesinin de korunacağında hemfikirler.