Düz Karın Diyeti Nedir, Düz Karın Diyeti Nasıl Yapılır?
Düz Karın Diyeti Nedir, Düz Karın Diyeti Nasıl Yapılır? Düz bir karına sahip olmak pek çok kişinin talebidir. Ancak, bunu başarmak mümkün mü? Bu makalede düz bir karın diyetini nasıl uygulayabileceğini sizlere ayrıntılı bir şekilde anlatacağız. İşte düz bir karın elde etmek için yapılması gerekenler. Hazırsanız başlayalım…
Düz Karın Diyeti Nedir, Düz Karın Diyeti Nasıl Yapılır? Düz bir karın her kadının yaz-kış hayalidir. Ancak bu hayal gerçekleştirilemez mi? Hiç de değil. İşin formülü oldukça basittir: Kaliteli besin öğeleri arasındaki dengeyi sağlamak. Örneğin, fermente lahana, kefir veya tarhana gibi probiyotikleri ön plana çıkarmak. Diğer kesin sonuç veren önerileri makalede bulabilirsiniz.
Düz bir karın sahibi olmak isteyen herkesin bildiği gibi, bazen denemeler başarısızlıkla sonuçlanabilir ve bu da motivasyonunuzu kırabilir. Diyetisyen Berrin Yiğit, “Düzgün bir görüntüden daha fazlasını tetikleyen, özellikle iç organlarınızı saran bir yağ tabakası olduğu için kalp hastalığı, insülin direnci, tip 2 diyabet ve kanser riskinin artmasına neden olur. Dolayısıyla bu konuyu ciddiye almanın vakti geldi, hadi başlayalım” diyor. Dyt. Yiğit, hem kilo vermenin kesin yolunu açıklıyor hem de bir haftalık örnek bir menü paylaşıyor.
Özellikle Kadınlarda Göbek Bölgesinde Yağlanma Neden Olur
Kadınların erkeklerden daha fazla yağ depolama eğilimi göstermesinin nedeni, hormonlardan kaynaklanmaktadır. Özellikle menopoz sonrasında karın bölgesinde yağ depolama eğilimi hızla artmaktadır. Bu, vücutta yağın dağıtıldığı yeri etkileyen östrojen seviyesinin düşmesiyle ilgilidir. Ayrıca vücut, azalan hormonları depolamak için yağ kaybetmeyi istememektedir. Yağlanma sürecine baktığımızda, harcadığınız enerjiden daha fazlasını tüketir ve fiziksel olarak aktif değilseniz kilo alırsınız. Elbette yaş faktörü de bu süreçte önemli bir rol oynamaktadır.
Hormonlarımızın Karın Yağlanmasıyla İlişkisi Nedir
Hormonlar vücudumuzdaki süreçleri düzenleyen kimyasal habercilerdir. Leptin ve insülin hormonları, seks hormonları (östrojen, progesteron, testosteron) ve büyüme hormonu iştahımızı, metabolizma hızımızı ve vücut yağ dağılımımızı etkiler. Hem kadınların hem de erkeklerin cinsel hormon düzeyleri yaşla birlikte değişir ve bu da vücut yağ dağılımında değişikliklere yol açar. Özellikle menopoz sonrasında kadınlarda östrojen seviyesi azalırken, erkeklerde ise zamanla androjen hormonu seviyeleri düşer ve karın bölgesinde yağ depolama eğilimi artar.
Göbek Bölgesindeki Yağlanmanın İç Organlara Etkisi Nedir
Göbek yağıyla ilgili sorun, cildin hemen altında bulunan yağ tabakasıyla sınırlı değildir. Aynı zamanda iç organları çevreleyen “visseral yağ” olarak bilinen yağı içerir. Visseral yağ, kalp hastalığı, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, anormal kolesterol ve solunum problemleri gibi daha ciddi sağlık sorunlarıyla ilişkilidir. Araştırmalar ayrıca visseral yağlanmanın erken yaşta ölüm riskiyle ilişkili olabileceğini göstermektedir. Bazı çalışmalarda, kadınların standart vücut kitle indeksi ölçümlerine göre “normal kilolu” kabul edilmelerine rağmen, bel genişliğindeki artışın kardiyovasküler hastalıktan kaynaklanan yaşam kaybı riskini artırdığı gösterilmiştir.
Karın Yağlarının Giderilmesi Zor Mudur
Vücudun belirli kısımları vardır ki o noktaya gelene kadar sizi korur, ancak aşıldığında geri döndürmek zorlaşır. Yani aslında iyi çalışan bir makineyi bozmamak önemlidir.
Yağlanmanın Farklı Tipleri Var Mıdır
Karın yağları iki tipe ayrılabilir. Harvard Sağlık Okulu’na göre, derinin hemen altında bulunan yağ dokusuna “subkütan yağ” denir. Pantolonunuzun üzerine sarkan yağ bu tip bir örnektir ve görsel olarak fark edilebilir. Bir de karın içinde bulunan yağ tipi vardır, bu iç organlarımızı çevreleyen yağa “visseral yağ” denir. Ancak bu tür yağ, elle hissedilemez.
Düz Karın Diyetiyle Ne Kadar Sürede Sonuç Alınabilir
Egzersizin kilo verme sürecinde önemli bir rol oynadığı birçok çalışma tarafından onaylanmıştır. Ancak karın yağlarından kurtulmak için egzersiz ve diyetin birleşimi de önemlidir. Bununla birlikte, bu sürecin kişinin metabolizmasına ve özelliklerine bağlı olarak değişebileceğini unutmamak gerekir.
Öğün Saatleri Nasıl Olmalıdır
Kahvaltı için ideal saatler 8-9 arası, öğle yemeği için 12-13 arası, ikindi atıştırmalığı için 16, akşam yemeği için ise 19 uygun saatlerdir.
Bu Diyetle Birlikte Haftada Kaç Gün Egzersiz Yapılmalı
Karın yağlarından kurtulmak için günlük rutininizi hareketli hale getirin. Seçtiğiniz etkinlik ne olursa olsun düzenli olarak yapmanız önemlidir. 2010 yılında Obesity Dergisi’nde yayınlanan bir makalede, haftada en az 150 dakika orta dereceli aerobik egzersizin (tempolu yürüyüş gibi) veya haftada en az 75 dakika güçlü aerobik egzersizin (koşu gibi) karın yağlarını azalttığı bulunmuştur. Ayrıca kilo almayı önlemek için günde ortalama 10 bin adım atmayı hedeflemek önemlidir. İlk etapta kardiyovasküler egzersizlere ek olarak core kaslarını çalıştıran pilates gibi direnç egzersizlerini de düzenli olarak yapmanızı öneririm.