KAŞINTI VE KIZARIKLIKLARLA HAYATINIZ KABUSA DÖNMESİN!
Modern tıp literatüründe ürtiker, halk arasında kurdeşen olarak bilinen hastalık deride ortaya çıkan kızarıklıklara verilen genel isimdir. Derinin rastgele bir bölgesinde oluşabilen bu kızarıklıklar kaşıntıya neden olabilirler.
Deride oluşan kızarıklıkların ve döküntülerinin boyları değişkenlik gösterir. Büyüklükleri bir toplu iğne başından büyük bir servis tabağına kadar değişiklik gösterebilir. Genelde 24 saatlik bir zaman dilimi içerisinde yok olan bu kızarıklıklar, kimi hastalarda şiddetli yanma, kaşınma ve ağrı hissine de neden olmaktadır. Kurdeşen hastalığına böcek sokmaları, alerji ilaçları, mevsim değişiklikleri, ilaçlar, polenler, kimyasallar, genetik faktörler, yoğun antreman, güneş, bağırsak parazitleri ve bazı yiyecekler neden olabilir. Kurdeşen, özellikle yoğun stres sonucu hastalarda görülen bir reaksiyon olabilir. Alerjik olarak bazı maddelere ve ilaçlara karşı kişide bu kızarıklıklar oluşabilir. Kurdeşen bulaşıcı bir hastalık olmayıp; kısa dönemli veya kronik olmak üzere iki tipte görülmektedir. Hafif ve orta şiddetli olarak seyreden kurdeşen hastalığı genelde alerji ilaçları ile tedavi edilir. Kurdeşenin bitkisel tedavi yöntemleri arasında ise çeşitli şifalı bitkilerden hazırlanan bir takım ilaçlar yer almaktadır. Bu karışımlar arasında karaciğer ve safra kesesinin temizlenmesi amacıyla kurdeşen hastalığına yönelik olarak; Sahdere ve Hindiba şerbetlerinin peynir suyuyla karıştırılıp içilmesi ilk sırada yer almaktadır. Kurdeşenle mücadelede etkili bir yöntem olarak; bir yemek kaşığı süpürge tohumunun iyice ezilerek günde iki kere aç karnına suyla içilmesini önerisi de ön plana çıkmaktadır. Kurdeşen için şifalı bitkiler ise maydonoz, domuzotu ve zencefildir. Şifalı bitkilerin kaynatılıp içilmeleri hastalığın ilerlemesini engellemektedir.
Kurdeşen kişinin yaşamını olumsuz etkileyen ciddi bir deri hastalığıdır. Ancak modern tıp ve bitkisel ilaçların yardımı ile bu sıkıntıdan kolayca kurtulabilirsiniz.