Yaşam

Yeşillikler Nasıl Temizlenir, Uzun Süre Nasıl Saklanır?

Yeşillikler Nasıl Temizlenir, Uzun Süre Nasıl Saklanır? Yeşillikler sağlıklı beslenmemiz için kilit rol oynayan besinlerden bir tanesidir. C vitamini deposu olan sebzeler insan vücuduna da faydalıdır. Ancak yeşillikleri dolapta uzun süre saklamak oldukça zordur. Peki, bu konuda neler yapabiliriz.

Yeşillikler Nasıl Temizlenir, Uzun Süre Nasıl Saklanır? Yeşillikler kısa süre süre içerisinde bozulmaya başlar. Vücut direncini yükselten yeşillikler mutlaka taze tüketilmelidir. Bu yazımızda yeşillikleri nasıl sağlıklı bir şekilde muhafaza edeceğinizden bahsedeceğiz.

Yeşillikler Nasıl Temizlenir?

Toprakta yetişen yeşillikleri satın aldığınız zaman tertemiz bir şekilde yıkamanız gerekir. Ancak yıkarken yeşillikleri çürütmemeniz gerekir. Peki, bunu nasıl yapabiliriz?

  • Ispanak ve marul gibi kökte toplanan bitkileri kökünden ayırmalısınız. Bunun için sebzelerinizi bir bıçak yardımıyla kökünden kesebilirsiniz.
  • Yeşil yapraklı sebzelerin içerisinde farklı otlar bulunabilir. Yabani otları mutlaka ayırmalısınız.
  • Yeşillikleri soğuk suda tutun. Soğuk su yeşilliklerin daha diri kalmasını sağlayacaktır.
  • Daha sonra yeşilliklerin suyunu değiştirin. Yeni suyun içerisinde karbonat ekleyin.
  • Kapta beklettikten sonra bol su ile durulayın.

Yıkadıktan Sonra Paketleyin

Yeşillikleri satın aldıktan sonra sirkeli suda yıkayarak haşerelerden uzaklaştırabilirsiniz. Daha sonra yeşillikleri kurutun. Yeşillikleri hava almayan kaplarda saklayın. Kullanmak istediğiniz zaman kabın içerisinden ihtiyacınız kadar olanı alın. Böylece yeşillikler daha uzun süre saklanabilecektir.

Bıçak Kullanmayın

Yeşillikleri doğrarken bıçak kullanmamanızı tavsiye ediyoruz. Elinizle yeşilliklerin saplarını ayırabilirsiniz. Bıçak kullanmadığınız zaman yeşilliklerin vitamin ve mineral kaybını önleyebilirsiniz.

Saklama Kabı Kullanımı

Yeşillikleri uzun süre muhafaza etmek için saklama kapları kullanabilirsiniz. Saklama kabının içerisine nemli bir bez yerleştirin. Yeşillikleri kabın içerisine dik bir şekilde yerleştirin. Böylece bozulma süresini uzatmış olursunuz. Saklama koşullarına rağmen bazı yeşillikler çürüyebilir. Çürüyen yeşillikleri ayırmanız gerekir.

Soğuk Ortamda Saklayın

Buzdolabının derecesi de yeşilliklerin saklama ömrünü değiştirebilir. Sebzeler mutlaka soğuk ortamda muhafaza edilmelidir. Yeşillikler için en uygun sıcaklık derecesi 3 ila 4 arasıdır. Bu sıcaklık değerlerinde yeşilliklerin bozulma süresi de uzayacaktır. Yemeklerin yanında kullanılan yeşillikler sofraların vazgeçilmezlerinden bir tanesidir. Lezzetli salataların vazgeçilmezi olan yeşilliklerin temiz ve taze olması önemlidir. Yeşilliklerin raf ömrünü uzatmak isterseniz yeşillikler bozulmadan uzun süre nasıl saklanır? Yazımızı okuyabilirsiniz.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu