Eğitim & Kurs

Kreş Açmak İçin Gerekli Olan Şartları Nelerdir? Çocuklar, ilk eğitimini kreşlerde ya da okul öncesi eğitim yerlerinde alır. Bu nedenle ebeveynler çocukları için kreş seçerken çocuklarının iyi bakılması ve eğitilmesi için çok dikkatli davranırlar.

Kreş Açmak İçin Gerekli Olan Şartları Nelerdir?  Çocuklarını kreşe vermek isteyen ebeveynler iyice araştırdıktan sonra seçimini yaparlar. Peki kurallara uyarak iyi bir kreş açmak için neler yapmak gereklidir? Kreş açarken nelere dikkat edilmelidir?

Kreş Açacak Kişilerde Bulunması Gereken Özellikler   

Ülkemizde kreş açmaya karar verdiyseniz bunun için bazı kurallar vardır. Bu kurallar ise şunlardır;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması,
  • 5237 sayılı Türk ceza kanunun 53.maddesinde belirtilen süre geçmiş dahi olsa kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı olan suçlardan, topluma karşı suçlardan, anayasal düzene karşı suçlardan, dolandırıcılık, rüşvet hırsızlık, güveni kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma, hileli iflas ve kaçakçılık gibi suçlardan mahkum edilmemiş olmak,
  • Kreş açacak kişinin en az ilkokul mezunu olması.

Kreş Açmanın Şartları       

Kreş ve ana okulları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlıdır. Ayrıca kreşlerde resmi gazetede yayınlanan özel kreş ve gündüz bakım evleri ve özel çocuk kulüplerinin kuruluş ve işleyiş esasları geçerlidir. Buna göre kreşlerde uyulması gereken kurallar şunlardır:

  • Kreş binasının etrafında tehlike yaratabilecek alanlar olmamalıdır. Bu nedenle kreş binası; benzin istasyonu, baz istasyonu ve alkollü içecek satan yerlerden en az 100 metre uzaklıkta olmalıdır.
  • Kreşlerde;  yönetici odası, mutfak, yemekhane, oyun ve etkinlik odası, uyku odası ve alt değiştirme odası mutlaka bulunmalıdır. Ayrıca her 20 çocuk için 1 tuvalet ve 1 lavabo olmalıdır.
  • Kreşlerde etkinlik ve uyku alanları 15 metre kareden küçük olamaz ve her 2 metre2 ye bir çocuk seklinde kontenjan hesaplanır. Bodrum kat ve çatı katı kontenjan hesabına dahil edilemez. Bahçe içinse 1.5m2 ye bir çocuk düşmelidir.
  • Eğer kreş binası çok katlı bir binaysa kreş için düşünülen bölümün bağımsız bir girişinin olması gerekmektedir.
  • Kreşlerde herhangi bir tehlike anında çocukların binadan kolaylıkla çıkabilmesi için çıkış kapısı, yangın merdiveni ve tahliye sistemi olmalıdır.
  • Kreşler, yangın, Elektrik tesisatı, patlama tehlikesi oluşturmayacak şekilde projelendirilmelidir. Ayrıca elektrik tesisatında kullanılan malzemelerin ve cihazların ortam şartlarına göre yapılması ve yetkili kişilerce bakımının ve kontrolünün yapılması gerekir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu