Sağlık

Kürtaj Nedir? Kürtajın Tehlikeleri Nelerdir?

Kürtaj Nedir?

 

Kürtajın kelime anlam, kazıyarak temizlemedir ve tıpta gebeliğin sona erdirilmesi de denmektedir.

Kürtaj hangi nedenlerle yapılır?

Kürtaj, iki nedenle yapılmaktadır. İlk neden; annenin sağlık durumunun tehlikeye girmesi veya çocukta ağır bir irsi hastalığın olması durumudur. İkinci neden ise; istenmeyen çocukların alınması için yapılır.

Kürtajın tehlikeleri nelerdir?

İltihaplanma Kürtaj yaptırma esnasında mikrop kapma ihtimali, normal doğuma nazaran 10 kat daha fazladır. Bunun sebebi,  çocuk doğumu esnasında rahim boşluğuna, nadiren müdahale edildiği halde, çocuk aldırma operasyonu esnasında ister istemez bu bölgeye müdahale edilir.

Rahim delinmesi Kürtaj yaptırma operasyonlarında, bu gibi çok önem taşıyan sorunlarla karşılaşılabilmekte ve telafisi çok zor sağlık problemleri yaşanmaktadır.

Ölüm olayları ABD’de her yıl 10 bin kadın, kürtaj yaptırırken hayatını kaybetmektedir. Bu, gerçekten oldukça düşünülmesi gereken bir rakamdır.

Kanamalar Kürtaj ameliyatı sonrasında, 48 saat yatarak dinlenmeyen kadınlarda ağır olarak kanamalar ve aralıklı olarak kramp tarzında ağrılar görülebilir.

Kısırlık Rahim ağzının genişlemesi neticesinde, içeri girmesi oldukça kolaylaşan mikroplar, tüplerde iltihaba sebep olarak tıkanma oluştururlar. Bunun neticesinde de kısırlık ortaya çıkabilir. Rahim boyunda oluşan gevşekliğin, daha sonraları düşüklere yol açabildiği de bilinen bir gerçektir.

Kürtaj kadını nasıl etkiler?

Kürtaj yaptırmak, kadının psikolojisini alt-üst eder. Bilhassa genç kadınlar, bebeklerini kaybettikten sonra gittikçe çoğalan bir keder ve üzüntü ile karşılaşırlar. Bu durumda duyulan sorumluluk hissi, yerini kolaylıkla suçluluk duygusuna bırakmaktadır. Kürtaj olan bir kadının acılarını unutturacak bir imkan olmadığı gibi, depreşen annelik hisleri ile vicdan azabı çekmeye başlar. Bunun üzerine sevdiği erkeğe karşı beslediği hisler, pek kolaylıkla nefret şeklini alabilir. Bu olaydan sonra, cinsel münasebetlere karşı çekingenlik, soğukluk ve korku hissetmesi oldukça olasıdır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu