Sağlık

Çocuklarda Kalp Hastalığı Belirtileri

ÇOCUKLARDA KALP HASTALIĞI

 

Kalp rahatsızlığı olan küçük bebekler, biberonu veya annesini iyi ememez. Emerken terler, sık olarak nefes alma ihtiyacı duyar ve ağlarken de morarabilir. Tekrar eden akciğer enfeksiyonları da kalp hastalığının belirtileri arasındadır.
Normal şartlarda kan, damar içinde ve kalp boşluklarında düzenli olarak akar. Ancak bazı durumlarda bu düzenli akış bozulur,türbülanslar ile üfürümler gelişir. Muayene yapılırken fark edilen kalp üfürümleri de hastalığı işaret edebilir.
Üfürümün şiddeti genellikle ateş, heyecan, kansızlık gibi kalbin hızlı çalışmasına neden olan durumlarda artar. Üfürüm ise ‘masum’ veya ‘fonksiyonel’ olarak adlandırılır. İleri tetkiklere, tedaviye ya da aktivite kısıtlamasına gerek yoktur. Genellikle kalp gelişimini kesin tamamladığında üfürüm de kendiliğinden kaybolur. Ancak takip altına alınması gereken kalp üfürümleri de bulunmaktadır.
Her yenidoğan, rutin olarak bir çocuk doktoru tarafından kesinlikle muayene edilmelidir. Doktorun şüphelendiği bir şey olması halinde ise daha farklı tetikler uygulanmalıdır. Çünkü bazı kalp ameliyatlarının yapılabilmesi zamanla sınırlı hale gelmektedir.

Teşhis için gerekli testler

Dogmatik kalp hastalığından şüphelenilen çocukların ayrıntılı şekilde kardiyolojik muayeneden geçirilmesi gerekir. Sonra da mutlaka EKG yapılır ve göğüs röntgeni de çekilir. Kalpte üfürüm olup olmaması, röntgende ise kalbinde genişleme bulunup bulunmaması, akciğer damarlanması veya vücut oksijen satürasyonu gibi temel değerlendirmelerin sonrasında en kolay, en güvenilir ve detaylı bilgi veren EKO yapılır. Çocuğa hiç acı vermeyen EKO, kalbe gönderilen ses dalgalarının yansımalarının toplanması ve bunun görüntü şekline çevrilmesi esasına dayanır. Bu tetkikle kalbin genel durumları değerlendirilebilir.
EDiNSEL KALP HASTALIKLARI
Çocuklarda enfeksiyon gibi farklı nedenlere bağlı olarak sonradan ortaya çıkan kalp hastalıklarına ‘edinsel kalp hastalıkları’ denmektedir. En sık görüleni ise romatizmal kalp hastalıklarıdır. Beta hemolitik streptokokla boğaz enfeksiyonu yaşayan bazı çocuklarda 2-4 hafta sonra eklemlerde ağrı, şişme, cilt döküntüleri gibi bulgularla romatizmal ateş gibi semptomlar gelişebilir. Streptokoklara bağlı boğaz enfeksiyonunda sık görülen belirtiler ise ani başlayan ve yutkunmayla artan boğaz ağrısı, çene altı ve boyunda oluşan ağrılı şişliklerdir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu