Hamilelik Dönemindeki Kanamalar
Hamilelik döneminde de bazen kanamalar olabiliyor. Halk arasında bu duruma “üstüne görme” denilmektedir. Bu durum kişide bir hastalık olduğunun belirtisi olabilmektedir. Hatta çoğu zaman, kişi kanamasının olduğunu görerek hamile olduğunu anlamayabilir. Halk tarafından “üstüne görme” olarak adlandırılan bu durumun çeşitlerini ve birçok ayrıntıyı hamilelik döneminde kanamalar adlı yazımızda bulabilirsiniz.
Hamilelik döneminde de kanamalar görülebilir mi?
Hamilelik döneminde genellikle kanamalar olmaz. Rahim içindeki oluşumlar ve tabaka her ay bebek oluşabilmesine karşın kalınlaşarak, ortamı hazırlar. Bu oluşum ve tabaka embriyo beslenebilsin ve içeride hareket edebilsin diye hazırlanır. Gebelik başladığında da bir daha det kanaması olmayacak şekilde oluşum tamamlanır ve bebek beslenir. Gebelik oluşmazsa, bu hazırlıklar biter ve tabaka kendisini adet kanaması olarak gösterir. Rahim içi, kendisini her ay bir bebek besleyecek şekilde hazırlamaktadır.
“Üstüne görme” nedir?
Gebelik sırasında her ne kadar adet kanaması olmaz denilse de bazı kadınlar gebelikleri sırasında da adet kanamalarının devam ettiğini ya da ara ara kanamalarının olduğunu belirtmektedir. Aslında bu kanamalar kesin olarak adet kanaması değildir. Bu kanama herhangi bir hastalık belirtisi değildir. Embriyo rahim içinde hareket ettikçe tabaka kanama olarak kendisini gösterebilmektedir. Sağlıksız bir durum değildir.
“Üstüne görme”nin bebeğe bir zararı olur mu?
Enfeksiyon veya düşük tehlikesi ile alakalı olmayıp, yalnızca bebeğin hareket etmesi ile alakalı ise bir sorun yok demektir. Az miktarda ve kısa süreli bir kanama da olsa kişi bu kanamalardan hoşlanmayacaktır. Kanama, leke seviyesinde kalırsa bebeğe bir zararı dokunmayacaktır. Gebelik döneminde kanamalarınızı düzenli takip etmelisiniz. Şiddetli ve hafif bir kanama olması önemli değildir. Kanamalarınız enfeksiyondan, düşük tehlikesinden kaynaklanıyor olabilir. Bu yüzden hamilelik döneminde kanama sorunu olan kadınlar mutlaka doktora görünmeli ve durumu hafife almamalıdır.
Hamilelik döneminde yaşanan kanamaların tehlikesi var mıdır?
Bazı durumlarda hamilelik dönemindeki kanamalar riskli olabilmektedir.
– Plesentanın doğum kanalına yakın yerleştiği durumlar
– Plesentanın doğumdan önce rahim içinde yer değiştirmesi
– Rahim ameliyatı geçirmiş kadınlarda dikişlerin zedelenmesi
– Göbek kordonunda bulunan damarların zedelenmesi
– Erken doğum
gibi durumlar hamilelik döneminde kanamalara sebep olabilmektedir. Yukarıda sıraladığımız durumların hepsi hamilelik döneminde risk teşkil etmektedir. Yukarıdaki durumlar ciddiye alınmalı ve bir doktora muayene olmalısınız.
Hamilelik döneminde cinsel ilişki sırasında kanama olması tehlikeli midir?
Cinsel ilişki sırasında kanamalar olabilmektedir. Bu durumun zararsız olmasının yanı sıra yine de bir doktora gidilmesinde çok büyük fayda vardır. Kanamanın sebebi belirlenene kadar cinsel ilişki önerilmemektedir.