Sağlık

Şeker Tüketiminin Çocuk Sağlığına Etkisi!

Şeker Tüketiminin Çocuk Sağlığına Etkisi! Şeker, tüm bebeklerin ve çocukların en sevdiği tatlardan biri olmalıdır. Yetişkinlere zararlı olan bir şeyin çocuklara çok daha fazla zarar vereceğini unutmayın.

Şeker Tüketiminin Çocuk Sağlığına Etkisi! Lolipoptan şekerlemeye, çikolatadan meyve sularına kadar birçok yönden çocuklarımızda bulunan şekerli besinler, ne yazık ki sağlıklarını önemli ölçüde etkilemektedir. Şekerin çocuklarda neden olabileceği sağlık sorunları şunlardır:

Diş Çürümesi

Şeker doğrudan çürüklere neden olmamakla birlikte, onlara neden olan bakteriler şekerle beslenir. İyi diş hijyeni ile diş çürüğü önlenebilse de, şeker tüketmek çürük olasılığını artıracaktır. Bu nedenle özellikle dişlerden temizlenmesi zor olan yüksek miktarda şeker içeren gazlı içecekler, meyve suları ve yapışkan şekerlerden uzak durmanız bebeğinizin veya çocuğunuzun diş sağlığı açısından daha iyi olacaktır.

Davranış Sorunları

Çalışmalar şeker tüketiminin hiperaktivite bozukluğu ile ilişkili olmadığını doğrulamıştır. Ancak şeker hiperaktiviteye neden olmamakla birlikte çeşitli davranış bozukluklarına neden olabilir. Çok miktarda şeker tükettikten sonra vücudun aşırı insülin salgılaması kan şekerini hızla düşürerek kişiyi yorgun ve mutsuz hale getirebilir. Bu aynı zamanda daha fazla şeker tüketme ihtiyacı hissi yaratır. Bu sayede kan şekerinde ani düşüş ve yükselme ile oluşabilecek hızlı davranış değişiklikleri sıklıkla çocuklarda görülür.

Obezite

Tek başına şeker tüketmek obeziteye neden olmaz. Obezite, insanların ihtiyaç duyduklarından çok daha fazla yemek yemesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Ancak obezite ile mücadele eden kişilerde en sık görülen sorunlardan biri aşırı şeker tüketimidir.

Şekerin obezite ile bu kadar yakından ilişkili olmasının nedeni, günlük gıda tüketiminde şeker tüketim türlerine fazla önem verilmemesidir. Örneğin, günde 3 bardak meyve suyu içmek anormal bir davranış olarak görülmese de, meyve sularında bulunan çok miktarda şeker nedeniyle tüketilen kalori miktarı (500 kalori), çocuğunuzun günlük ihtiyacının yaklaşık %30’unu karşılamaktadır. Onun yaşına. Alkolsüz içecekler de içerdikleri çok miktarda şeker nedeniyle bu riski oluşturur.

Şeker Hastalığı

Aşırı şeker tüketiminin en büyük sonuçlarından biri tip 2 diyabettir. İnsülin direnci olarak da bilinen bu durum vücudun çok sık ve aşırı miktarda salgılanan insüline karşı direnç oluşturması yani insülinin etkisini kaybetmesi ile ortaya çıkar.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu