Sağlık

Sigara Mental Sağlığı Nasıl Etkiliyor?

Sigara Mental Sağlığı Nasıl Etkiliyor? Sigara mental sağlığı nasıl etkiliyor biliyor musunuz? Muhtemelen bu konuda az ya da çok fikriniz vardır.

Sigara mental sağlığı nasıl etkiliyor biliyor musunuz? Bu konuda bilgi edinmek istediğinizde az çok bir fikriniz var demektir. Hepimiz sigara içmenin fiziksel sağlık risklerini biliyoruz, ancak sigara içmenin insanların ruh sağlığını da etkilediğini biliyor muydunuz?

Sigara içiyorsanız, artık bırakmanıza yardımcı olacak birçok destek var. Vazgeçmek için asla geç değildir ve bırakmanın stres, endişe ve depresyon seviyenizi azalttığını görebilirsiniz. Ancak artık devlet hastanelerinde ücretsiz destek veren birimler bulunuyor.

Sigara neden bu kadar bağımlılık yapıyor?

Bir kişi sigara içtiğinde, nikotin beyne yaklaşık on saniye içinde ulaşır. İlk başta, nikotin ruh halini ve konsantrasyonu iyileştirir, öfkeyi ve stresi azaltır, kasları gevşetir ve iştahı azaltır.

Düzenli nikotin dozları beyinde değişikliklere yol açar ve bu da nikotin arzı azaldığında nikotin yoksunluk semptomlarına yol açar. Sigara içmek bu yoksunluk belirtilerini geçici olarak azaltır ve bu nedenle alışkanlığı pekiştirebilir. Bu döngü, çoğu sigara içen kişinin nikotine bağımlı hale gelmesidir.

Sigara ve stres

Bazı insanlar stres duygularını hafifletmek için kendi kendine ilaç olarak sigara içiyor. Ancak tam tersine sigara bu gerginlikleri arttırıyor. Nikotin anlık bir rahatlama hissi yaratır. Oysa insanlar anlık rahatlama hissi için sigara içer. Stres ve kaygıyı azalttığı inancıyla sigara içerler. Bu duygu geçicidir ve kısa sürede artan yoksunluk semptomlarına ve isteklerine yol açar. Sigara, yoksunluk belirtilerini azaltır, ancak kaygıyı azaltmaz veya birinin böyle hissetmesinin nedenleriyle ilgilenmez.

Depresyonda olanların sigara bağımlılığı olasılığı depresyonu olmayan yetişkinlere göre iki kat daha fazladır. Çoğu insan depresyon belirtileri göstermeden sigara içmeye başlar, bu nedenle sigara içmenin depresyona mı yol açtığı yoksa depresyonun insanları sigara içmeye teşvik edip etmediği açık değildir. İkisi arasında karmaşık bir ilişki olması muhtemeldir.

Nikotin, beyindeki kimyasal dopamin salınımını uyarır. Dopamin, olumlu duyguların tetiklenmesinde rol oynar. Depresyonu olan ve daha sonra dopamin arzını geçici olarak artırmanın bir yolu olarak sigarayı kullanan kişilerde genellikle düşük bulunur. Bununla birlikte, sigara içmek beyni dopamin üretme mekanizmasını kapatmaya teşvik eder, bu nedenle uzun vadede arz azalır ve bu da insanları daha fazla sigara içmeye teşvik eder.

Depresyonu olan kişiler, sigarayı bırakmaya çalıştıklarında ve daha şiddetli yoksunluk semptomlarına sahip olduklarında özellikle zorluk çekebilirler. Ancak bırakmaya karar verirseniz çok sayıda destek olduğunu unutmayın – bunu tek başınıza yapmak zorunda değilsiniz.

Sigara ve şizofreni

Şizofreni hastalarının sigara içme olasılığı diğer insanlardan üç kat daha fazladır ve daha yoğun sigara içme eğilimindedir. Bunun nedeni muhtemelen şizofreni hastalarının hastalıklarıyla ilişkili bazı semptomları kontrol etmek veya yönetmek ve ilaçlarının bazı yan etkilerini azaltmak için sigara içmeleridir.

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, sigara içmenin şizofreni geliştirme riskini artırabileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, ikisinin nasıl bağlantılı olduğunu tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Sigara bırakma yolları

Sigarayı sadece irade gücüyle aniden bırakmak, bırakmanın en az etkili yoludur. Önceden plan yaparsanız, destek alırsanız ve denemek için doğru zamanı seçerseniz, başarılı olma olasılığınız daha yüksektir. Kararsız hissediyorsanız, bir kriz yaşıyorsanız veya hayatınızda önemli değişiklikler yaşıyorsanız, bırakma olasılığınız daha düşüktür.

Antidepresan veya antipsikotik ilaçlar alıyorsanız, sigarayı bırakmadan önce doktorunuzla veya psikiyatristinizle konuşun. Dozun izlenmesi gerekebilir ve almanız gereken miktar azaltılabilir. Bunun nedeni, sigaranın kandaki bazı ilaçların seviyesini azaltabilmesidir, bu nedenle bıraktığınızda daha düşük bir doza ihtiyacınız olabilir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu