Anne-Çocuk

Bebeklerde Katı Yiyeceklere Alıştırma Evresinde Kabızlık!

Bebeklerde Katı Yiyeceklere Alıştırma Evresinde Kabızlık! Bebeklerin metabolizması, katı yiyecekleri alışma süresince değişkenlikler yaşayabilmektedir. Özellikle katı yiyecekler, bebeğin metabolizması üstünde etkisinden dolayı kabızlığı tetikleye bilmektedir.

Bebeklerde Katı Yiyeceklere Alıştırma Evresinde Kabızlık! Bebeğini yeni yeni katı yiyeceklere alıştırmaya çalışan anne babalar, şayet kabızlık gibi bir sorun yaşamakta iseler, katı yiyeceklerin lifli olanlarını tercih ederek başlamaları önerilmektedir. Bu konuda ilk tavsiye edilen sebzelerin başında brokoli gelmektedir. Brokoli gibi lif içeren sebzeler, dışkı problemi yaşayan bebekler için çözüm anlamı taşımaktadır.

Bebeklerin metabolizması üzerinde etkili olan ve kabızlık gibi bir sorunu önlemeye yönelik katı gıdalardan biri de armut ve şeftali meyveleri yer almaktadır. Kuru erik ile kabuksuz olmak kaydı şartıyla ile elmalar, kabızlık sorunu yaşayan bebeklerin öncelikle tüketmesi gereken katı gıdalar arasında yer almaktadır. Bu gıdaların ortak özellikleri, bağırsak sistemini harekete geçirmesi oluşturmaktadır. Ayrıca kuru kayısı ile kabak sebzesi, bebeğe ilk verilmesi gereken katı gıdalar arasında yer bulmaktadır.

Tahıl Tercihinde Lif Sebebi

Bebeğin katı gıdalarla beslenmesi aşamasına geçildiğinde tahıl gillerden pirinç yerine arpa ile kinoa ya da yulaf gibi pişmiş özellikli tahılların ikram edilmesi gerekmektedir. Tam tahıllı ekmekler ile kepek gevrekler ve krakerler, kabızlığın giderilmesine yardımcı olacak gıdalar arasında yer bulmaktadır. Şayet bebek altı aylık yahut da daha altında bir yaş kapsamında ise ve henüz katı gıdalara geçiş yapılmamış ise, burada ifade edilen yiyeceklerin bazılarının püre şeklinde başlanması, bebeğin katı yiyecek serüvenine geçişte önemli etken teşkil etmektedir.

Meyve ve sebzelerin, bebeğin dışkısına doğrudan etki eden doğal lifler içerdiği unutulmamalıdır. Bunlardan bazıları bağırsak hareketliliğini teşvik ettiğinden dolayı diğerlerine göre daha iyi konuma yükselmektedir. Ve bu yönüyle tercih edilmektedir. Düzenli bir şekilde bağırsak hareketliliği için en uygun hidrasyon, bebekler için olmazsa olmaz bir özellik olarak gösterilmektedir. Su ile süt, bebeğin bağırsaklarını nemlendiren ve nemli kalmasını sağlayan mükemmel özellikler içermektedir.

Altı ayın üstündeki bir yaş döngüsüne sahip bebekler, bazen armut bazen de kuru erik suyu ile beslenmesi halinde, kolon kasılmaları hız kazandırılacağından dolayı bu gıdalar yararlı görülmektedir. Bebeğin bağırsak hareketliliğini hızlandıracak ve bu hızlılığı artıracak meyve ile sebzelere ağırlık verilmesi tavsiye edilmektedir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu