Alışkanlık Nedir, Hayatımızdaki Alışkanlıklar Nelerdir?
Alışkanlık Nedir, Hayatımızdaki Alışkanlıklar Nelerdir? Alışkanlık isteyerek veya istemeyerek oluşturduğumuz vazgeçemediğimiz bağımlılıklardır, iyi veya kötü. Mesela alo kelimesi Alexander Graham Bell’in ilk yapmış kullanacak olacağı telefonu test ederken keşfetmişti.
Alışkanlık Nedir, Hayatımızdaki Alışkanlıklar Nelerdir? Bell de genellikle denizcilerin kullanmış olduğu “ahoy , hoy , hey” gibi seslenme nidalarını söylemişti. Edison Bell’in yapmış olduğu bu tasarımını geliştirirken Menlo Park laboratuvarın da alıcılara “alo! Diye teslim etti. Onun yapmış olduğu alışkanlık arkadaşlarına daha sonra ise telefon santrallerine kadar gitmişti. En nihayetinde herkesin kullanmış olduğu “Alo, orda mısınız?” artık alo’ ya bütün dünya alışmıştı.
Hayatımızdaki Alışkanlıklar
Bir örnekten daha bahsedecek olursak: Kola bağımlılık yapıyor, dediğiniz biri şunları söyleyebiliyor “5 yıldır tüketiyorum hiç bağımlılık yapmadı.” Alışkanlığın farkında olmamakta böyle bir şey. Bunun yanında en kötü olan da ne biliyor musunuz.? Bu duruma alışmak ve bunu kabullenmemek. Sonra her gün bir yumurta yerseniz ne olur, yemeseniz ne olur? İlk önce tabi alışkanlık nasıl oluşuyor onu gözetleyelim. Çocukken yediğiniz o yumurtalardan tabii ki. “Evet biz o yumurtayı yemeyip de kuluçkaya gelmiş bir tavuğun zir-i cenahına vaz’ etmiş olsa idik..” diye toparlamış Ömer Seyfettin 1919’da.Hesabını şöyle devam ettiriyor: Bundan yirmi bir gün sonra sarı tüylü, pumpullu güzel bir civcive temin-i malikiyet etmiş olurduk” Tavuk olduğunu varsayarsak tavuk 2 yılda 120 yumurta verir bu yumurtalar kuluçkaya yatırılırsa ilk ayı içinde toplamda 120 civciv elde etmiş olurduk.
Bunlarda yarısının tavuk olduğunu hesaba katarsak 4. Sene 7200 yumurtamız ve bundan 1 ay sonra 8200 civcivimiz olur ki anneleriyle beraber 8320 tavuk demektir. Eğer biz yumurta yemekten vazgeçersek bunların yarısı olan 3600 ve anneleriyle birlikte 3720 dişi tavuğun 6. Sene sonunda yumurtlayacağı yumurtaların toplamı 446.400 adedine ulaşırdı. Bu hesapla 10 sene sonra 13.179.661 tavuğa ve yine 10 sene sonra 1.581.559.320 adet yumurtla elde etmiş olacağızdır. Bir yumurta yemekle toplam 13 milyon küsur tavuk ve milyardan ziyade tavuk elde etmiş oluruz. Yine görmüş olduğunuz gibi tek yumurta yeme alışkanlığından neler neyler türedi hayat içinde yapmış, yapacak ve uyguladığınız alışkanlıkları gözden geçirip ve hayatınıza renk katacak alışkanlıklar edinin.